Lecithin.Lemak Sihat Yang Anda Perlukan !

0
22
views

Lesitin dikenali sebagai pengemulsi semula jadi yang menguraikan lemak menjadi molekulmolekul kecil untuk penghadaman.

Lesitin juga ditukar menjadi asetilkolina di dalam tubuh anda, yang diperlukan untuk membantu mengekalkan tubuh yang sihat.

Tahukah Anda? 

Akademi Sains Kebangsaan menetapkan bahawa kolina penting dalam pemakanan kerana lesitin adalah bahan larut lemak yang dipanggil fosfolipid, yang terdiri daripada kolina dan inositol, dan ia boleh ditemui dalam semua sel hidup. Kedua-duanya merupakan komponen utama sel membran, yang mengawal aliran nutrien ke dalam dan ke luar sel.

Keistimewaan Shaklee

Shaklee Lecithin diperbuat menggunakan sumber semula jadi daripada kacang soya bukan daripada haiwan.. sebiji kapsul Lecithin Shaklee adalah seberat 530mg.. dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, kita memerlukan 4000mg sehariuntuk ia berfungsi membakar/mengemulsikan lemak-lemak di dalam badan kita..

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..

13 kelebihan Lecithin Shaklee

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.
  • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye.. memecahkan lemak).. Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian tau… Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.,
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan

Bagaimana Cara Makan Lecithin Shaklee Untuk Hasil Terbaik

  1. Kuantiti Lecithin yang dimakan dalam sehari 6biji.
  2. Elok makan lecithin tu 2 kali dalam sehari.
  3. Paling bagus makan 3 biji masa makan tengahari dan 3 biji lagi lepas makan malam
  4. PALING PENTING… Pastikan Lecithin diambil SELEPAS makan.

Selalunya orang makan Lecithin sebab nak kuruskan badan. Yela, nak dapat bandang ramping macam anak dara dulu. Sebab tu kena makan dengan betul. Kalau tak lain jadinya.

  1. Ada kawan saya ni, ambil Lecithin sejak susukan anak. Masa menyusu tu dia makan lecithin sebelum makan. Berat badan turun juga.
  2. Lepas tu anak dah besar, dia masih makan lecithin. Tapi sebab sibuk sangat dan nak mudah, dia tukar cara makan lecithin sesuka hati je. Ambil sebelum makan.
  3. Apa yang die perasan, selera makan dia menjadi jadi. Badan pula bukan makin kurus, terbalik pula. Makin naik berat badannya.
  4. Kemudian bari dia tahu, kalau makan vitamin sebelum makan, enzim metabolik dalam perut terangsang.
  5. Makanan lebih cepat ditukarkan kepada tenaga. Jadi perut makin cepat lapar dan selera makan meningkat.
  6. Lepas tu, dia terus ubah semula makan lecithin selepas makan. Alhamdulillah sekarang dah ok.
Jadi kawan kawan semua, semua cara dan jadual makan yang diberitahu ada sebabnya. Sekarang anda dah tahu sebabnya kan, selepas makan ye.

Jadi, tunggu apa lagi? Jom bakar lemak-lemak yang ada dalam badan dengan Lecithin Shaklee!

Nak dapatkan Lecithin Shaklee?

Type ‘SHAKEELECITHIN’ dan whatsapp ke 013-4777964 sekarang juga!

🍃Your Shaklee Health Consultant 🍃
Shaffira
1287146
013-4777964

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here