3 TEKNIK MENGURANGKAN KETAGIHAN GAJET PADA ANAK

0
23
views

1) UNDANG-UNDANG PENGGUNAAN GAJET

Ibu bapa sekalian, point pertama saya ialah membuat undang-undang tentang penggunaan gajet. Antara ciri-ciri undang-undang yang boleh kita buat ialah:

 1. Secara bertulis. Ini kerana undang-undang bertulis lebih kuat dan jelas.
 2. Undang-undang yang dibuat mestilah dipatuhi.
 3. Undang-undang juga menuntut komitmen ibu bapa untuk mematuhinya bersama agar anak-anak berasa adil tentang perlaksanaan undang-undang tersebut.

Contoh undang-undang yang boleh dilaksanakan ialah:

 • Anak-anak tidak boleh tidur bersama dengan gajet pada waktu malam.

Anak-anak mesti serahkan gajet sebelum tidur kepada ibu bapa atau simpankan dalam bakul khas. Dan pada keesokan paginya akan diserahkan semula gajet tersebut.

Kaedah ini dapat menyelamatkan anak-anak daripada terus leka menggunakan gajet kerana ibu bapa tidak boleh mengawal anak-anak sebelum tidur.

Jika kita tidak ambil gajet anak-anak, kita seolah memberi peluang kepada mereka untuk terus menggunakan gajet sebelum tidur.

 •  Ibu bapa juga diharamkan untuk menggunakan gajet ketika bersama anak-anak.

Kita hanya boleh menggunakan gajet setelah anak-anak tidur atau ketika waktu kerja. Ibu bapa mestilah mencuba untuk mengelakkan daripada menyentuh gajet lebih-lebih lagi apabila anak pulang dari sekolah dan meluangkan masa tersebut bersama anak-anak.

 • Maklumkan pada anak-anak bahawa gajet adalah bahan larangan dan bukannya boleh digunakan sepanjang masa dan di mana sahaja.

Ini bermakna jika anak-anak hendak menggunakannya, mereka perlulah meminta izin terlebih dahulu daripada ibu bapa. Jika anak-anak tidak meminta izin, ibu bapa mesti menggunakan kuasanya untuk merampas gajet tersebut.

 • Tetapkan masa penggunaan gajet untuk anak-anak. Sebagai contoh, anak-anak hanya boleh menggunakan gajet pada hujung minggu pada jam 2-3 dan 9-10.

Ibu bapa tidak boleh menghalang terus anak-anak daripada menggunakan gajet tetapi mereka masih boleh mengawal anak-anak daripada ketagihan menggunakan gajet kerana anak-anak juga ingin bermain facebook bersama rakan-rakan.

 • Penggunaan gajet hanya di hadapan ibu bapa dan sentiasa dalam pengawasan ibu bapa supaya ibu bapa dapat memerhati setiap pergerakan anak-anak. Anak-anak tidak boleh bermain telefon di dalam bilik.
 • Ibu bapa boleh buka gajet anak-anak pada bila-bila masa.

Bagi anak-anak yang ketagih untuk menggunakan gajet, undang-undang ini mungkin menjadi kejutan budaya dan sukar untuk diikuti.

Jadi Ibu bapa seharusnya memberi satu tempoh masa sebelum undang-undang ini diperkenalkan agar mereka dapat menerima dan seterusnya mematuhi undang-undang ini.

2) ALIHKAN PERHATIANIbu bapa boleh alihkan perhatian anak-anak daripada menggunakan gajet kepada:

 • Bermain permainan seperti robot, lego, puzzle, pensel warna bagi kanak-kanak.
 • Bagi remaja pula, ibu bapa boleh sediakan permainan yang bersesuaian dengan remaja dan bermain bersama-sama mereka seperti Saidina, Cashflow, Sahiba, Carrom, Uno, Monopoly, buku-buku cerita ataupun Ilmiah.

Kelebihan mainan-mainan ini ialah dapat mengasah minda anak-anak, cara berfikir, meningkatkan kemahiran membuat keputusan dan boleh membantu kemahiran bersosial.

 • Membawa anak-anak untuk menyertai aktiviti-aktiviti luar seperti berjoging, berenang, berbasikal, mendaki bukit, memancing, pergi ke gym, bermain skateboard atau rollerblade.

Kelebihan aktiviti-aktiviti luar ini ialah lebih fizikal, dapat merangsang psikomotor dan minda anak-anak dan dapat membantu anak untuk bersosial.  Ibu bapa juga boleh mengadakan usrah bersama anak-anak.

3) SEDIAKAN GANJARAN/HUKUMAN

Dan akhir sekali ialah ibu bapa boleh sediakan ganjaran kepada anak-anak jika mereka mematuhi undang-undang dan kenakan hukuman pada mereka jika mereka melanggari undang-undang tentang penggunaan gajet.

Contoh ganjaran kepada anak-anak sekiranya mematuhi undang-undang: membawa anak-anak pergi bersiar-siar atau pergi makan. Jika anak-anak ingin mendapatkan ganjaran tersebut, mereka mestilah mematuhi peraturan barulah mereka akan mendapat ganjaran tersebut.

Hukuman kepada anak-anak sekiranya melanggari undang-undang:

 1. Ibu bapa perlulah mengetatkan lagi undang-undang seperti mengehadkan lagi tempoh penggunaan gajet.
 2. Ibu bapa juga boleh mengambil gajet anak-anak
 3. Kenakan penalti pada mereka seperti tidak boleh menggunakan gajet dalam tempoh dua hari.
 4. Hukuman juga boleh bersifat kerohanian seperti berzikir, membaca al-Quran.

Ibu bapa mestilah tegas dalam perlaksanaan undang-undang, maknanya anak-anak mestilah mempraktikkan undang-undang tersebut di mana-mana sahaja mereka berada.

Terdapat dalam kalangan ibu bapa yang tidak tegas dalam perlaksanaan undang-undang seperti undang-undang pada waktu tidur anak-anak kebiasaannya ialah pada jam 10.30 malam akan tetapi apabila pulang ke kampung, semuanya tidur pada jam 1 pagi.

Hal ini yang menyebabkan anak-anak tidak patuhi pada undang-undang kerana ibu bapa tidak tegas dalam mempraktikkan undang-undang di mana sahaja mereka berada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here